Clima

Clima finlandaClimatul aspru si temperaturile scazute din tara in primul rand se datoreaza situatiei geografice ale tarii, acesta putand fi regasit in partea de nord al Europei. Finlanda se situeaza in zona Cercului Polar de Nord. O curiozitate din Finlanda constituie faptul ca in aceasta parte a lumii pe timp de iarna, Soarele nu rasare pe o durata totala de 52 de zile, in timp ce pe durata sezonului estival, Soarele nu apune 67 de zile. Climatul boreal se datoreaza in primul rand vecinitatii cu Marea Baltica. Un alt factor care influenteaza climatul tarii reprezinta vanturile de vest, care aduc o cantitate mare de precipitatii pe timp de vara, insa la fel de importante sunt si lacurile din zona, in determinarea temperaturilor.

In partea de nord al Finlandei, regasim un climat subpolar. Climatul subarctic este specific zonei de nord, unde se afla si Laponia. In cadrul climatului subpolar iernile sunt relativ calde, astfel temperaturile nu scad la fel de mult ca si in sud. Verile insa sunt calde, dar scurte, durata acestora fiind de 2-3 luni. In lunile de iulie si august sunt masurate cele mai inalte temperaturi, care se situeaza in jur de 20-25 de grade Celsius. Iarna este prezenta timp de 7 luni, timp in care zapada tine circa 6 luni.

In partea de sud al Finlandei climatul dominant este cel temperat. Iarna in aceasta zona este mai scurt decat in nord, durabilitatea fiind de 4 luni, iar temperaturile pe timpul zilei se situeaza in jur de 0 grade Celsius. Zapada cade la inceputul lunii decembriei si se topeste la inceputul lui aprilie in totalitate, insa pe parcursul anotimpului, se poate intampla ca zapada sa se topeasca, partial, insa datorita ninsorii, acesta nu va disparea. Temperaturile generale pe timp de iarna se afla in jur de -20 de grade Celsius. Vara are o durabilitate asemanatoare cu cel al iernii. Acesta incepe in jurul lunii mai si tine pana la inceputul lui septembrie. Maximele de temperatura se situeaza in jur de 30 de grade Celsius, care sunt masurate in jurul lunilor de iulie.

Vantul care poate fi simtit pe teritoriul tarii este vantul de vest, acesta formandu-se intre minimele subtropicale si maximele tropicale. Vanturile de vest se regasesc pe teritoriile situate intre 400 si 600 latitudine nordica si latitudine sudica. Vanturile de vest bat dinspre directa de vest, acestea purtand cu ei cicluri de aer cald si o cantitate mare de precipitatii. Cantitatea de precipitatie anuale pe teritoriul tarii se situeaza intre 500-600 mm, in partea de nord acesta este de 400 mm, in timp ce in partea de sud cantitatea ajunge pana la 700 mm/an.

© 2013 Finlanda · Toate drepturile rezervate · Contact · Sitemap · Sursa imagini